ІНСТИТУТ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Володимир Григорович Гриценко Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0003-4813-6153

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2021-11-55-59

Ключові слова:

громадський контроль, органи Національної поліції, об’єднання громадян, законність, інформація, реформування

Анотація

У статті здійснено аналіз наукових праць, присвячених дослідженню інституту громадського контролю за діяльністю Національної поліції України. Наголошується на важливості та актуальності проблематики у зв’язку з тим, що громадський контроль сприятиме підвищенню довіри до Національної поліції України та є одним із важливих індикаторів зрілості громадянського суспільства. Звернуто увагу, що контроль є одним з інструментальних чинників демократичного державотворення та невід’ємною рисою громадського життя.

 Визначено поняття та завдання громадського контролю за діяльністю Національної поліції України. Наводяться визначення поняття «громадський контроль над діяльністю Національної поліції України», запропоновані А. Клочко, О. Собиною, С. Медведенком, О. Юніним.

Розкрито завдання громадського контролю за діяльністю поліції, які в першу чергу, спрямовані на отримання достовірної  і повної інформації щодо діяльності поліції. По-друге, сприятимуть підвищенню  ефективності  роботи поліції та позитивно впливатимуть на її імідж і престиж. По-третє, їх метою є забезпечення дотримання законності щодо захисту прав та свобод  громадян під час виконання службових обов’язків працівниками поліції.

Частково увагу приділено проблемним питанням механізму реалізації громадського контролю в сучасних умовах та його формам.

Обгрунтовано,  що правова регламентація громадського контролю за діяльністю Національної поліції України потребує подальшого удосконалення, створення належних нормативно-правових засад громадського контролю.

Охарактеризовано мету громадського контролю за діяльністю працівників поліції, спрямовану на недопущення протиправних дій із боку підконтрольних суб’єктів, попередження можливих правопорушень та усунення причин, що їм сприяють. Підтримано позицію науковців щодо створення спеціальних веб-сайтів для надання різного типу інформації щодо протизаконної діяльності працівників поліції.

Посилання

Андрійко О.Ф. Громадський контроль. Юридична енциклопедія : у 6 т. / редкол.: Ю.С. Шемшученко (гол.) та ін. Київ : Укр. енцикл., 1998. URL: https://leksika.com.ua/16501001/legal/gromadskiy_kontrol.

Гапоненко Л.В. Громадський контроль за діяльністю органів виконавчої влади: сутність та механізм реалізації. Юридичний науковий електронний журнал. 2015. № 4. С. 43–47.

Громадський контроль поліції. Як це працює. URL: https://www.prostir.ua/?news=hromadskij-kontrol-politsiji-yak-tse-pratsyuje

Добровіцька К. Основні поняття та правове регулювання громадського контролю діяльності органів місцевого самоврядування. Ефективність державного управління. Збірник наукових праць. 2015.вип. 43. с. 303-308. URL: http://www.lvivacademy.com/vidavnitstvo_1/edu_43/fail/40.pdf

Клочко А.М., Собина В.О. Громадський контроль за діяльністю поліції в Україні. URL: http://dspace.univd.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/2423/gromads_kiy_kontrol_za_diyal_nistyu_poli.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Медведенко С.В. Поняття та форми громадського контролю за діяльністю Національної поліції україни. Прикарпатський юридичний вісник. 2019. С. 32-36. URL: http://pyuv.onua.edu.ua/index.php/pyuv/article/view/183/729

Про Національну поліцію : Закон України від 2 липня 2015 р. № 580-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19#Text.

Юнін О.С. Поняття громадського контролю над діяльністю Національної поліції України. Адміністативне право і процес. 2021. №4 С. 200-204.

Downloads

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ІНФОРМАЦІЙНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ПОДАТКОВЕ ПРАВО