ШЛЯХИ РОЗВИТКУ ПРАВОВОГО СТАТУСУ ОСОБИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Володимир Миколайович Супрун ПВНЗ «Кропивницький інститут державного та муніципального управління» https://orcid.org/0000-0002-5290-3493
  • Іван Іванович Литвин ПВНЗ «Кропивницький інститут державного та муніципального управління» https://orcid.org/0000-0001-7553-9711

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2021-11-4-9

Ключові слова:

особа, людина і громадянин, правовий статус особи

Анотація

Стаття присвячена аналізу загального розуміння правового статусу особи, історико-правових аспектів трансформації змісту, як підґрунтя сучасного стану визначеного інституту. Розвиток держави та суспільства вцілому у сучасних умовах зазнає суттєвих змін. Попередні історичні періоди характеризувалися значними зрушеннями у багатьох сферах, боротьба за права людини, становлення сучасного розуміння правового статусу особи стало однією із визначальних характеристик століття, що минуло. Визнання людини та її прав і свобод на рівні міжнародних стандартів найвищою соціальною цінністю – свідчить про актуальність обраної проблематики. В свою чергу, нові виклики під час епідемії коронавірусу (COVID – 19) протягом 2020-2021 років яскраво засвідчили відносну визначеність (навіть вразливість) цілої групи прав людини, здатність держави їх обмежувати за різних обставин і в різні методи, недостатність механізмів гарантування та реалізації прав людини тощо. А, отже, потребує додаткового наукового аналізу система деструктивних чинників у трансформації правового статусу особи і засоби їх протидії. Окрім того, розвиток інформаційного суспільства стало стимулом для формування досить потужного блоку прав людини, що випливають із базового права на інформацію. Правoвий статус oсoби утвoрюється сукупністю всіх прав, свoбoд і oбoв’язків людини і грoмадянина та є oснoвoю її правoвoгo станoвища. Правoве станoвище oсoби – це складне пoняття, щo включає правoвий стан oсoби, загальну правoздатність, пoлітикo-правoві принципи, права, свoбoди і oбoв’язки людини і грoмадянина, а такoж гарантії реалізації і захисту прав, свoбoд і oбoв’язків людини і грoмадянина. Правoвий статус oсoби – це сукупність абo система суб’єктивних прав, свoбoд і oбoв’язків, які належать кoнкретній oсoбі і закріплені в чинній системі права. Суспільство і окрему особу завжди цікавило наскільки стабільними та непорушними є їх права та свободи. Ми знаємо багато прикладів в історії, коли боротьба за права призводили до серьйозних повстань, громадянських війн, суспільно-політичних рухів тощо.

Актуальність саме гарантій прав та свобод зберігається і дотепер. У юридичній науці це питання представлено досить широко, особливо в умовах зростання державно-правових гарантій статусу особи, фіксація на рівні міжнародних стандартів, підвищення вимог суспільства до держави щодо ефективого гарантування дотримання й реалізації своїх прав

Посилання

Завальний А. М. Інновації юридичної освіти: осмислення, виклики, перспективи. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2018. № 4. С. 113-132.

Національні правові системи в умовах глобалізації (памяті Мурашина О.Г.). URL: http://elar.naiau.kiev.ua/handle/123456789/14054.

Адміністративно-правове забезпечення діяльності МВС України, Національної поліції України та інших суб’єктів публічної адміністрації URL: http://elar.naiau.kiev.ua/jspui/handle/123456789/15194.

«Верховенство права як гарантія конституційного ладу» Верховенство права як гарантія конституційного ладу URL: http://elar.naiau.kiev.ua/handle/123456789/16760

Актуальні питання вдосконалення діяльності Національної поліції України в сфері превенції та запобігання корупції. Матеріали підсумкової науково-теоретичної конференції наукового товариства курсантів та студентів інституту (Україна, м. Київ, 24-25 квітня 2019 року).

Рабінович П.М. Міжнародні стандарти прав людини: властивості, загальне поняття, класифікація. Вісник Національної академії правових наук України № 1 (84) 2016. С. 19-29.

Україна увійшла у першу трійку за кількістю скарг проти неї в Європейському суді з прав людини. URL: https://www.eurointegration.com.ua/news/2019/01/24/7091973/.

Інформація щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах проти України URL: https://minjust.gov.ua/m/informatsiya-schodo-vikonannya-rishen-evropeyskogo-sudu-z-prav-lyudini-u-spravah-proti-ukraini.

Шмельова Г. Юридичні механізми забезпечення прав людини. Право України. 2013. № 10. С. 49-51.

Гапотій В. Д. Суверенітет особи: суперечливість теоретико-правових підходів. Вісник Запорізького юридичного інституту. 2009. №3. С. 3-10.

Права людини в діяльності поліції. Практичний посібник. НАВС 2016. 79 с.

Берестовський І.В. Роль органів внутрішніх справ у реалізації функції захисту прав людини і громадянина : автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук: 12.00.01. Київ, 2012. 19 с.

Серьогін В.О. Конституційне право особи на недоторканність приватного життя (прайвесі): проблеми теорії та практики: дис. … д.ю.н.: 12.00.02. Харків. 2011. 432 с.

Конституційне право України : навч. посіб. / Н. К. Шаптала, Г. В. Задорожня. Д. : ТОВ «ЛізуновПрес», 2012. 472 с.

Downloads

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА