СПРАВА АДМІНІСТРАТИВНОЇ ЮРИСДИКЦІЇ: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ РОЗГЛЯДУ ПРАВОВИХ СПОРІВ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ІЗ ПУБЛІЧНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИН

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2021-11-97-102

Ключові слова:

адміністративне судочинство, методика розмежування, об’єкт правовідносин, правова норма, адміністративна справа

Анотація

Автором визначено що конфронтація інтересів полягає у тому, що у матеріальних чи процедурних правовідносинах, на думку невладного суб’єкта, порушується його суб’єктивний публічний інтерес на реалізацію суб’єктивного публічного (наприклад, право на вибори, державну службу) чи приватного права (наприклад, право на земельну ділянку), задоволення публічного (наприклад, прагнення користуватися дорожнім покриттям у відмінному стані) чи приватного інтересу (наприклад, прагнення стати адвокатом).

Визначено, що адміністративний суд, вирішуючи спір між сторонами, сприяє врегулюванню несумісних чи протилежних інтересів сторін, захисту суб’єктивного публічного інтересу невладного суб’єкта, його як публічних, так і приватних суб’єктивних прав. При цьому суд сприяє також охороні порядку реалізації владним суб’єктом його публічно-владних повноважень, чим забезпечує законність і охорону публічного правопорядку.

Відзначено, що суб’єктивне публічне право особа використовує для задоволення своїх особистих (наприклад, реєстрація права на земельну ділянку) або суспільних інтересів, потреб (наприклад, використання площі для мітингу).

Відзначено, що безпосереднім предметом захисту в адміністративному суді є суб’єктивне публічне право особи на звернення до органів публічної адміністрації, якщо реалізація іншого суб’єктивного права особи (публічного чи приватного) неможлива без взаємодії з суб’єктом владних повноважень, який зобов’язаний сприяти такій реалізації.

Публічно-правовий спір охоплює лише спори про право публічне, тобто про захист лише суб’єктивного публічного права. Тоді як, спір, який виникає з публічно-правових відносин, зумовлений порушенням суб’єктивного публічного права, і передбачає захист прав та інтересів особи, незалежно від їх юридичної природи (як приватних, так і публічних).

Предмет юрисдикції адміністративних судів складають не усі спори, що виникають з публічно-правових відносин. Розмежування спорів, що мають розглядатися в порядку різних видів судочинства, повинно відбуватися на законодавчому рівні, з урахування аргументованих позицій провідних науковців стосовно усунення з певного кодексу тих положень, які перешкоджають точному визначенню юрисдикції відповідного суду.

Посилання

Константій О. Суб’єктивні публічні права як об’єкт забезпечення адміністративним судочинством. Право України. 2006. № 8. С. 96–99.

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення окремих положень частини першої статті 4 Цивільного процесуального кодексу України (справа про охоронюваний законом інтерес). Урядовий кур’єр від 15.12.2004 № 239.

Авер’янов В.Б. Владні управлінські функції за Кодексом адміністративного судочинства України: доктринальний аналіз. Проблеми теорії та практики адміністративної юстиції: зб. наук. Статей. Смокович М.І., Цуркан М.І., Перепелюк В.Г. та ін. Київ: Юрінком Інтер, 2012 384 с.

Бевзенко В.М. Суб’єкти владних повноважень в адміністративному судочинстві України: дис. ... доктора юрид. наук: 12.00.07. Харків, 2010. 463 с.

Бринцева JI.B. Сутність адміністративно-правових спорів та особливості адміністративного порядку їх вирішення в Україні: монографія. Xарків: Юрайт, 2012. 208 с.

Колпаков В.К. Адміністративно-правові відносини: на шляху до сучасної концепції. Адміністративне право України: стан і перспективи розвитку: збірник наукових праць VI Міжнародної науково-практичної конференції «Адміністративне право України: стан і перспективи розвитку» (м. Київ, 3–24 вересня 2011 р.). Ред. колегія: О.Ф. Андрійко (голова ред. кол.), В.П. Нагребельний, А.А, Пухтецька та ін. Київ: Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2011. 600 с.

Адміністративна юстиція. Адміністративне судочинство: навчальний посібник. За заг. ред. Т.О. Коломоєць, Г.Ю. Гулєвської. Київ: Істина, 2007. 152 с.

Селіванов А.О. Конституційно-правова характеристика публічної влади в адміністративній юрисдикції суду. Вісник Верховного Суду України. 2006. № 11 (75). С. 23–28.

Сгарилов Ю.Н. Административная юстиция. Теория, история, перспективы. Москва: НОРМА ИНФРА, 2001. 304 с.

Коверзнев В. Дихотомія права як критерій визначення юрисдикції адміністративного суду. Юридична Україна. 2013. № 7. С. 24–28.

Господарський процесуальний кодекс України. Верховна Рада України; Кодекс України, Закон, Кодекс від 06.11.1991 № 1798-Х1І; редакція від 28.03.2014. Сайт законодавства Верховної Ради України. 2014. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1798-12.

Downloads

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ІНФОРМАЦІЙНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ПОДАТКОВЕ ПРАВО