АДМІНІСТРАТИВНИЙ СТАТУС КЕРІВНИКА ПІДПРИЄМСТВА ЯК ПОСАДОВОЇ ОСОБИ

Автор(и)

  • Олександр Анатолійович Машиніченко Державний університет інфраструктури технологій https://orcid.org/0000-0001-7745-6581

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-13-209-213

Ключові слова:

адміністративно-правовий статус, публічне адміністрування, владні повноваження, компетенція, статус, керівник, посадова особа, суб’єкт владних повноважень

Анотація

У даній статті розкрито адміністративний статус керівника підприємства як посадової особи.

Визначено, що посадова особа – це службовець держорганів, підприємств, установ, організацій різних форм власності, діяльність якого, з метою реалізації управлінських функцій, має владно-розпорядчий характер та спрямована на організацію та забезпечення ефективності праці інших осіб. Тоді як керівники – це різновид посадових осіб, наділених адміністративною владою стосовно очолюваного ними певного формально- організованого колективу, які здійснюють внутрішньо організаційне управління ним.

На відміну від інших посадових осіб, керівник підприємства є лінійним керівником. Специфіка положення керівника підприємства як частини апарату управління дозволяє визначити економічні та інформаційні важелі управління.

У широкому розумінні до адміністрації як апарату управління підприємством доцільно відносити: вищу ланку – керівника підприємства, його заступників, керівників структурних підрозділів централізованого апарату управління; середню – керівників структурних підрозділів підприємства (виробництв, цехів); нижню – начальників змін, майстрів, бригадирів.

Всі вони за характером виконуваних повноважень є посадовими особами, які наділені правом приймати та організовувати виконання рішень, обов’язкових для інших працівників підприємства.

У вузькому розумінні адміністрацію підприємства складають керівники першого рівня, які виконують тільки управлінські функції, тоді як керівники другого і третього рівнів – ще й виробничо-господарські.

Акцентовано увагу, що специфіка становища керівника підприємства як різновиду посадових осіб вбачається в тому, що він здійснює владно- розпорядчу діяльність у межах підприємства і, відповідно до згаданих вище соціальних ролей, виконуваних основною організаційною ланкою виробничо- господарської сфери, виступає водночас у трьох іпостасях: як представник юридичної особи, представник колективу працівників, керівник адміністрації. Це свідчить про складність його діяльності, дає можливість вважати, що керівник підприємства діє у трьох різних «площинах», які, хоч і взаємопов’язані між собою, мають суттєві відмінності.

Посилання

Аверьянов В.Б. Аппарат государственного управления: содержание деятельности и организационные структуры. К., 1990.

Бачило И.Л. Компетенция органов исполнительной власти в условиях чрезвычайных ситуаций / И.Л. Бачило, Л.А. Сергиенко. Обеспечение безопасности населения и территорий. М., 1994.

Про держану службу: Закон України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII. Відомості Верховної Ради, 2016. № 4. Ст.43.

Бачило И.Л., Катрич С.В. Обязанности, права и ответственность руководителя. М., 1978.

Петришин О.В. Статус службової особи: природа, структура, спеціалізація. К., 1990.

Загальна теорія держави і права / [А.М. Колодій, В.В. Копєйчиков, С.Л. Лисенков та ін. ; за ред. В.В. Копейчикова]. К.: Юрінком Інтер, 1998. 320 с.

Downloads

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИПУСКУ