ПРАВОВИЙ СТАТУС ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ

Автор(и)

  • Олена Василівна Гулак Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0000-0001-9004-0185
  • Сергій Вікторович Слюсаренко Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0000-0002-6718-222X
  • Спартак Петрович Позняков Вінницький національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0003-3861-3710

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-13-191-195

Анотація

У статті досліджуються питання правового статусу іноземців та осіб без громадянства. Наголошується на тому, що дослідження сутності правового статусу іноземців та осіб без громадянства дозволяє з’ясувати їх місце і роль у суспільстві та державі як її членів та пояснює особливості їхнього правового статусу.

У статті аналізується поняття «правового статусу» як багатоаспектної, комплексної категорії, структура якої містить комплекс прав, обов’язків і гарантії.

Встановлено, що правовий статус іноземців та осіб без громадянства визначається як сукупність правових норм, що містять основоположні принципи і гарантії, які визначають поведінку іноземців та осіб без громадянства у зв’язку з реалізацією ними прав, обов’язків, свобод та законних інтересів на території України.

У статті зазначено, що права і обов’язки є основою правового статусу  іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах та користуються правами і свободами що і громадяни України. 

Встановлено, що іноземці та особи без громадянства мають певні обмеження, що торкаються політичних прав, а також права власності на землі сільськогосподарського призначення.

Зроблено висновок, що правовий статус іноземців та осіб без громадянства являє собою комплексний правовий інститут, врегульований нормами права, що містить юридично закріплене становище суб’єктів у соціальній системі з гарантованих їм сукупністю прав і обов’язків та гарантій.

Посилання

Бабенко К.А. Системні основи закріплення правового статусу людини у Конституції України. URL: https://6aas.gov.ua/ua/proekty/articles/b/427-sistemni-osnovi-zakriplennya-pravovogo-statusu-lyudini-v-konstitutsiji-ukrajini.html

Грабильніков А. В. Конституційно-правовий статус і правовий режим іноземців та осіб без громадянства в Україні: співвідношення понять. Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. 2015. № 6. С. 59–66.

Литвин І.І. Сутність поняття правового статусу. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2016. Серія Право. Випуск 38. Том. 1. С. 18–21.

Козинець І. Порівняльний аналіз нормативних джерел зарубіжних країн про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. URL: https://cutt.ly/B4Ij5MR

Політичний енциклопедичний словник: Навчальний посібник .За ред. Ю.С. Шемшученка, В.Д. Бабита. К.: Генеза, 1997. 400 с.

Юридична енциклопедія в 6 т. За ред. Ю.С. Шемшученка. Київ. Укр. Екцикл. Т. 5 : П – С. 2002. 736 с.

Горбань О.П. Правовий та соціальний статус іноземця та особи без громадянства. URL: https://cutt.ly/P4IjRsd

Кістанова Я.М. Питання визначення та реалізації адміністративно- правового статусу іноземців в Україні. Правова держава. 2016. № 22. С. 26–31.

Шаптала Н.К. Конституційне право України: Навчальний посібник. Запоріжжя: Дике Поле. 2012. 470 с.

Downloads

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИПУСКУ