ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВІ ЗАХОДИ ПІДРОЗДІЛІВ КРИМІНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ З ВИЯВЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ДЖЕРЕЛАМИ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-13-115-121

Ключові слова:

джерела іонізуючого випромінення, кримінальні правопорушення, кримінальна поліція, оперативно-розшукові заходи

Анотація

У статті досліджено теоретико-правові аспекти здійснення оперативно-розшукових заходів з виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних з джерелами іонізуючого випромінення. Акцентовано увагу на загрозі національній безпеці при знаходженні джерел іонізуючого випромінення поза регулюючим контролем в умовах воєнного стану. Виконано порівняльний аналіз правових засад діяльності підрозділів кримінальної поліції Національної поліції України щодо запобігання кримінальним правопорушенням, пов’язаним з джерелами іонізуючого випромінення. Зосереджено увагу на повноваженнях кримінальної поліції щодо здійснення комплексу оперативно-розшукових заходів з протидії досліджуємим кримінальним правопорушенням.

Констатовано, що серед підрозділів кримінальної поліції Національної поліції України на Департамент забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними матеріалами покладені обов’язки здійснювати оперативно-розшукові заходи з виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних з джерелами іонізуючого випромінення.

Зазначено, що з метою забезпечення особистої безпеки поліцейських і громадян, співробітники підрозділів кримінальної поліції повинні пройти попередньо спеціальну підготовку та бути забезпечені спеціальною екіпіровкою. Це є умовою ефективності діяльності підрозділів кримінальної поліції щодо виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних з джерелами іонізуючого випромінення. Окрім того, ефективна організаційна діяльність підрозділів кримінальної поліції з виявлення досліджуємих кримінальних правопорушень потребує взаємодії з Службою безпеки України та Державною службою з надзвичайних ситуацій.

З урахуванням актуальності запобігання вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з джерелами іонізуючого випромінення для національної безпеки України обґрунтована доцільність додаткового дослідження, спрямованого на концептуалізацію організаційних та тактичних засад здійснення оперативно-розшукових заходів, в тому числі і негласних, уповноважених суб’єктів різних правоохоронних органів, які входять до складу сил безпеки та оборони України.

Посилання

Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання: Закон України від 14 січня 1998 року № 15/98-ВР (редакція від 16.10.2022). Відомості Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ 15/98-%D0%B2%D1%80#Text.

Кириченко О. В. Законодавче регулювання протидії злочинам, пов’язаним з небезпечними хімічними, біологічними, радіоактивними та ядерними матеріалами в України. Міжнародна та національна безпека: теоретичні і прикладні аспекти: матеріали ІV Міжнародної науково-практичної конференції (ДДУВС, 13.03.2020), Дніпро, 2020. С. 277-280.

Дії працівників органів Національної поліції при виникненні надзвичайних ситуацій / Ю. І. Давигора, В. А. Молотай, О. В. Коломієць, Ю. В. Демченко, А. О. Кудлай. К.: Національна академія внутрішніх справ, 2020. 156 с.

Дії поліції під час виявлення фактів незаконного поводження з небезпечними матеріалами: методичні рекомендації / І. М. Максимчук, О. М. Сура, А. А. Саковський, Я. В. Фурман та ін. Київ : Нац. акад. внутр. справ, 2019. 81 с.

Грибан В. Г. Безпека працівників Національної поліції в умовах надзвичайних ситуацій : навчальний посібник / В. Г. Грибан, А. Є. Фоменко, Д. Г. Казначеєв, О. І. Бойко; за заг. ред. В. Г. Грибана. Дніпро : Дніпроп. Держ. ун-т внутр. справ, 2018. 100 с.

Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку: Закон України від 8 лютого 1995 року № 39/95-ВР (редакція від 16.10.2022). Відомості Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ 39/95-%D0%B2%D1%80#Text.

Підготовка з радіаційного, хімічного, біологічного захисту: науково-популярне видання / Укладач С. В. Пєтков. Київ: «Центр учбової літератури», 2022. 64 с.

Про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання: Закону України від 19 жовтня 2000 року № 2064-III (редакція від 16.10.2022). Відомості Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ 2064-14#Text.

Інструкція про порядок дій органів (підрозділів) поліції в разі виявлення радіоактивних, хімічних та ядерних матеріалів або отримання інформації про порушення правил чи незаконне поводження з ними: затв. наказом МВС України від 06.09.2017 № 754. URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/z1240-17#Text.

Департамент забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними матеріалами. Офіційний вебпортал Національної поліції України. URL: https://www.npu.gov.ua/pro-policiyu/struktura-nacionalnoyi-policiyi/departament-zabezpechennya-diyalnosti-povyazanoyi-z.

Тимошенко М. М., Мінчук Г. Я. Пам’ятка для інспектора з радіаційного контролю. К. : КіС ПЛЮС, 2013. 40 с.

Інструкція з організації реагування на заяви і повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події та оперативного інформування в органах (підрозділах) Національної поліції України : затв. наказом МВС України від 7 квітня 2020 року № 357 (редакція від 24.12.2021). URL: https://zakon.rada. gov.ua/laws/show/z0443-20#Text.

Інструкція про порядок взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Національною поліцією України та Національною гвардією України у сфері запобігання і реагування на надзвичайні ситуації, пожежі та небезпечні події : затв. наказом МВС України від 22 липня 2016 року № 859. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1254-16#Text.

Про національну безпеку України: Закон України від 21 червня 2018 року № 2469-VIII (редакція від 15.06.2022). Відомості Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2469-19#Text.

Downloads

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО ТА ПРОЦЕС; КРИМІНАЛІСТИКА; СУДОВА ЕКСПЕРТИЗА