СПЕЦІАЛЬНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕРЖАВНО-ПРАВОВИХ ЯВИЩ: СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД

Автор(и)

  • Інна Павлівна Зеленко Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0003-0226-7481

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-13-9-14

Ключові слова:

методологія, метод, статистичний метод, соціологічний метод, психологічний метод

Анотація

У статті акцентовано увагу на тому, що в юридичній науці до сих пір немає одностайної думки щодо поняття методології дослідження державно-правових явищ. Набула подальшого розгляду теза про те, що класифікувати методи дослідження держави і права можна в залежності від сфери наукового знання на загальнонаукові методи дослідження, які при цьому включені у загальну філософію, застосування котрих відбувається у всіх галузях знань; приватнонаукові методи дослідження, які виробляються й використовуються у сфері однієї науки або декількох, споріднених наук; спеціальні методи дослідження, що можна застосувати в одній науці, а також у декількох споріднених науках, використовуючи знання різних типів наук. Висвітлено, що ускладнення суспільства, багатоманітність та розгалуженість інтересів його членів обумовлює необхідність у дослідженні соціуму як складної структури. Це зобов’язує необхідність вивчення таких соціальних інститутів як право та держава методами соціології. Наголошено, що застосування статистичних методів у суспільних науках взагалі й юриспруденції зокрема є обґрунтованим, це викликано тим, що статистичні закономірності, що характеризують соціальні процеси не можуть бути пояснені безпосередньо дією цих закономірностей. Але загальні дані, що характеризують сукупність цих явищ є відносно стійкими і передбачуваними. Розкрито, що завдяки статистичним методам дослідження можна досконало, з різних боків опрацьовувати питання, що стосуються державно-правових явищ, при цьому дають змогу під різними кутами вивчати державу й право, давати оцінку ефективності державного апарата зокрема й державного механізму взагалі, розбиратися у особливостях соціально-економічного розвитку держави та правової системи. Продемонстровано, що психологічний метод дослідження використовується на сучасному етапі розвитку юридичної науки дедалі активніше, завдяки йому можна вирішувати проблеми пов’язані із питаннями психологічних процесів, які відбуваються у мозку людей з їх поведінкою.

Посилання

Цуркан-Сайфуліна Ю. Міждисциплінарна методологія в контексті права і влада. Підприємництво, господарство і право. 2017. № 11. С. 262-267/

Право України. 2014. № 1. С. 1-384.

Козюбра М. І. Методологія правознавства і методологія права: співвідношення понять та їх особливості. Право України. 2014. № 1. С. 22-32.

Методологія в праві: монографія / І. Безклубий, І. Гриценко, М. Козюбра та ін.; за ред. І. Безклубого. Київ: Грамота, 658 с.

Білозьоров Є.В. Методологічні аспекти використання діяльнісного підходу в дослідженнях правових систем сучасності. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, 2019. Вип. 34. С. 25-30.

Мінченко О. В. Юридико-лінгвістична теорія правознавства: дис. д-ра юрид. наук: 12.00.01. Київ, 2019. 452 с.

Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / [уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел]. К.; Ірпінь: Перун, 2005. С. 664.

Бандура О. О. Основні риси діалектики аксіології та гносеології права. Форум права. 2011. № 1. С. 42-49.

Філософія права: проблеми та підходи : навчальний посібник для студентів спеціальності «Правознавство» / П. М. Рабінович, С. П. Добрянський, Д. А. Гудима [та ін.]; за заг. ред. П. М. Рабіновича. Львів, 2005.

Оржинська Е. І. Стан сучасної класифікації методів науки. Право і суспільство. 2018. №2. Ч. 3. С. 19-22.

Суходоля М. В. Методологічна складова аналізу правової культури: виклики сьогодення. Актуальні проблеми прав людини, держави та вітчизняної правової системи: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Дніпро, 5-6 квітня 2019 р.). Дніпро: ГО «Правовий світ», 2019. С. 12-13.

Михайліна Т. В., Гоцуляк Ю. В. Криза методології сучасних юридичних досліджень. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету, Серія ПРАВО. Випуск 65. 2021. С. 26-30.

Соціальна філософія: підруч. для вищ. шк. / В. С. Афанасенко, М. І. Горлач, О. Г. Данильян, О. П. Дзьобань, П. В. Квіткін. Х., 2007. 687 c.

Мерник А. М. Державно-правові явища як об’єкт розгляду теорії держави та права й інших міждисциплінарних напрямів юридичних досліджень. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія ПРАВО. 2015. Випуск 32. Том . С. 52-56.

Процевський В. О. Щодо методологічних засад вивчення правових дисциплін. Збірник наукових праць Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди «ПРАВО». 2017. Випуск 27. С. 5-12.

Карбоньє Ж. Юридична соціологія. Б., 1998. 352 с.

Кальман О. Г. Правова статистика: навчальний посібник. Харків, 2006. 210 с.

Эннекцерус Л. Курс германского гражданского права. М., 1949. 379 с.

Серебро М. В. Постнекласичні тенденції у методології юриспруденції. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія ПРАВО. Випуск 55. Том 1. 2019. С. 54-58.

Downloads

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА; ФІЛОСОФІЯ ПРАВА