ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ ЗМІСТ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ У СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Автор(и)

  • Віталій Миколайович Кондратенко Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0001-6015-8326

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-13-66-70

Ключові слова:

адміністративна діяльність, державне управління, забезпечення прав і свобод, органи публічної влади, особи з інвалідністю

Анотація

 

У статті окреслені особливості співвідношення правових категорій «адміністративна діяльність» та «державне управління». Розглянуто окремі напрями діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань реалізації правозахисного механізму держави в сучасних реаліях.

Обґрунтовується, що суттєві реформені зміни системи публічних органів влади й модифікація напрямів їхньої діяльності, створення умов для побудови демократичної, соціальної, правової держави відповідно до положень Конституції України, реалізації та зaхисту прав і свобод осіб з інвалідністю визначили пріоритетність формування нової адміністративно-правової доктрини, побудованої на засадах людиноцентристської ідеології. Перевага трансформації адміністративного права повинна надаватися її неуправлінській спрямованості, яка охоплює взаємовідносини між публічною адміністрацією та особами з інвалідністю.

Розкрито зміст адміністративної діяльності субєктів у цій сфері, де первинного значення набувають не управлінські, а такі нові функції, як правозабезпечувальна, що пов’язана із забезпеченням прав і свобод людини, а також правозахисна – пов’язана із захистом, відновленням порушених прав. Останні повно відтворюють суспільне призначення адміністративного права в контексті діяльності публічної адміністрації щодо реалізації та захисту прав і свобод людей з особливостями фізичного та психологічного розвитку.

У кінцевому підсумку визначено, що з урахуванням практичної спрямованості сучасних функцій адміністративного права, пріоритетним напрямом діяльності публічної адміністрації доцільно визначити не тільки закріплення прав і свобод осіб з інвалідністю, а й забезпечення їхньої реалізації та створення належного захисту у випадках порушення. Тільки через ці аспекти стає більш зрозумілою конституційна дефініція щодо утвердження та забезпечення прав і свобод людини, їхніх законних інтересів як головним обов’язком держави.

Посилання

Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ : навчальний посібник / за заг. ред. Є. М. Моісеєва. Київ : Вид-во ТОВ, 2010. 428 с.

Калаянов Д. П. Поліція країн ЄС та використання її досвіду в адміністративній діяльності органів внутрішніх справ України : теорія і практика : дис. … доктора юрид. наук : 12.00.07. Київ, 2010. 455 с.

Голобородько Д. В. Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ щодо протидії нелегальній міграції : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.07. Дніпропетровськ, 2009. 221 с.

Юридична енциклопедія / [редкол. Ю. С. Шемшученко (відп. ред.) та ін.]. Київ : Укр. енцикл., 1998. Т. 1: А–Г. 672 с.

Нижник Н. Р. Теоретичні аспекти державного управління : монографія. Чернівці : Технодрук, 2011. 248 с.

Приймаченко Д. В. Адміністративна діяльність митних органів у сфері реалізації митної політики держави : дис. … доктора юрид. наук : 12.00.07. Дніпропетровськ, 2007. 477 с.

Адміністративне право України. Академічний курс : підруч. : у двох томах : Том 1. Загальна частина / ред. колегія : В. Б. Авер’янов та ін. Київ : ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2007. 584 с.

Бевзенко В. М. Суб’єкти владних повноважень в адміністративному судочинстві України : дис. … доктора юрид. наук : 12.00.07. Харків, 2010. 394 с.

Стеценко С. Г. Адміністративне право України : навчальний посібник; вид. 3-тє, перероб. та доп. Київ : Атіка, 2011. 624 с.

Мельник Р. С. Категорія «публічне управління» у новій інтерпретації. Адміністративне право і процес. № 1(3). 2013. С. 8–14.

Downloads

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ІНФОРМАЦІЙНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ПОДАТКОВЕ ПРАВО