ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВИЗНАЧЕННЯ ПРАВОВИХ ЗАСАД ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Автор(и)

  • Дар’я Володимирівна Кіблик Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-2518-7647

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-12-119-123

Ключові слова:

особи з інвалідністю, державна політика щодо забезпечення прав і свобод осіб з інвалідністю, принципи, адміністративно-правові засади

Анотація

Статтю присвячено аналізу правових засад (принципів) державної політики щодо забезпечення прав і свобод осіб з інвалідністю. На основі проведеного дослідження запропоновано принципи державної політики щодо забезпечення прав і свобод осіб з інвалідністю поділяти на універсальні (загальні) та галузеві (спеціальні).

Визначено, що універсальні (загальні) – принципи, що притаманні державній політиці в цілому, застосовуються у всіх її видах (підвидах). До них, зокрема, відносяться: верховенства права; відповідності нормам міжнародного права та положенням міжнародних договорів; гуманізму, доцільності та обґрунтованості; ефективності; законності; людиноцентризму; науковості; плановості; пріоритетності захисту національних інтересів; прогнозованості; рівності усіх суб’єктів; системності; утвердження та забезпечення прав і свобод людини; фаховості та компетентності суб’єктів та інші загальні принципи.

Зазначено, що галузеві (спеціальні) – оригінальні принципи, що, як правило, притаманні конкретному виду (підвиду) державної політики. Своєю чергою вони диференціюються на: а) ординарні – внутрішні принципи державної політики щодо забезпечення прав і свобод осіб з інвалідністю, які мають загальний характер та суттєве (базове) значення. До них відносяться: відповідальності уряду за створення системи, спрямованої на усунення умов, що призводять до інвалідності; доступності; залучення та включення до суспільства; недискримінації; поваги до прав і здібностей дітей з інвалідністю; повної участі; рівності можливостей; рівності чоловіків і жінок; свободи вибору; створення рівних умов; створення умов для незалежного життя; б) іманентні – внутрішні принципи державної політики щодо забезпечення прав і свобод осіб з інвалідністю, які є виключними та специфічними, тобто притаманні (властиві) лише цій субполітиці. До них відносяться: врахування потреб та інтересів осіб з інвалідністю; всебічної підтримки осіб з інвалідністю; застосування та впровадження засад універсального дизайну; наскрізної безбар’єрності; підвищення рівня обізнаності осіб з інвалідністю та щодо них; сприяння розвитку сталої міської мобільності.

Посилання

Словник української мови; редкол.: І. К. Білодід (гол.) та ін. : в 11 т. Т. 7. Київ : Наук. думка, 1978. 724 с.

Тлумачний словник української мови ; А. О. Івченко. Х. : Фоліо, 2002. 540 с.

Малиновський В. Я. Державне управління : навч. посіб. Вид. 2-ге, допов. та переробл. К. : Атіка, 2003. 576 с.

Загальна теорія права: Підручник ; За заг. ред. М.І. Козюбри. К.: Ваіте, 2015. 392 с.

Чеховська І.В. Державна сімейна політика в Україні: теорія та практика реалізації: монографія. Кам’янець-Подільський, ТОВ «Друкарня «Рута», 2013, 736 с.

Державна політика : підручник ; Нац. акад. держ. упр. при Президентові України ; ред. кол. : Ю. В. Ковбасюк (гол.), К. О. Ващенко (заст. гол.), Ю. П. Сурмін (заст. гол.) та ін. К. : НАДУ, 2014. 448 с.

Дослідження державних політик: методологія, процедури та європейські практики : монографія; авт. кол. : Л. В. Гонюкова, В. М. Козаков, В. А. Ребкало та ін. ; за заг. ред. Л. В. Гонюкової, В. М. Козакова. Київ : НАДУ, 2018. 400 с.

Кошиков Д. О. Адміністративно-правові засади реалізації державної політики у сфері забезпечення економічної безпеки держави : дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.07. Харків, 2021. 485 с.

Коршунова Н. В. Поняття державної політики: теоретико-правове дослідження: дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії : 12.00.01 (081 – Право). Київ 2017. 240 с.

Про засади внутрішньої і зовнішньої політики: Закон України від 01.07.2010 р. № 2411-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2411-17#Text

Соболь Є.Ю. Діяльність органів публічної влади щодо реалізації захисту прав та свобод інвалідів: адміністративно-правова теорія та практика: дис…док. юр. наук: 12.00.07. Класичний приватний університет. Запоріжжя, 2015. 546 с.

Конвенція про права осіб з інвалідністю (Конвенція про права інвалідів) ООН; Конвенція від 13.12.2006. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_g71#Text

The Council of Europe Disability Strategy 2017-2023. URL: https://www.coe.int/en/web/disability/strategy-2017-2023

Downloads

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ІНФОРМАЦІЙНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ПОДАТКОВЕ ПРАВО