ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОГО МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Автор(и)

  • Костянтин Сергійович Фомічов Центральноукраїнський національний технічний університет https://orcid.org/0000-0003-2062-6441

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2022-12-69-72

Ключові слова:

економічна безпека, економічні суб'єкти, підходи до визначення економічної безпеки, забезпечення безпеки

Анотація

Стаття присвячена актуальній проблемі забезпечення економічної безпеки організацій. Предметом дослідження є економічна безпека підприємства. Автором обґрунтовано необхідність забезпечення економічної безпеки організації для її стабільного та сталого розвитку. Розкривається суть економічної безпеки економічних суб'єктів як такий стан захищеності суб'єкта від внутрішніх та зовнішніх факторів, при якому він найбільш ефективно використовує свій потенціал, домагаючись при цьому зниження чи ліквідації існуючих ризиків чи інших обставин з метою захисту від них та досягнення основної мети комерційної діяльності в умовах конкурентного ринку.

Наводиться комплекс заходів спрямованих на вивчення внутрішніх та зовнішніх несприятливих для економіки факторів та ризиків. Відтак, до зовнішніх загроз віднесено: відсутність чіткої концепції, стратегії та програми соціально-економічного розвитку з реально досяжними цілями або надто популістський характер; перманентне відставання у розробці, безсистемність та недосконалість нормативно-правового забезпечення регулювання економіки; надто ризикова кредитно-грошова політика держави у банківській сфері, на фондовому та валютному ринках, неефективна податкова система тощо. До внутрішніх чинників економічної безпеки суб'єктів господарювання виникають у сфері його господарської діяльності віднесено: порушення режиму збереження конфіденційної інформації; вибір ненадійних партнерів та інвесторів; відтік кваліфікованих кадрів;  нездатність об'єктивно оцінити кваліфікацію кадрів та їх компетентність; недостатня патентна захищеність;  суттєві прорахунки у тактичному та стратегічному плануванні, пов'язані з неправильною оцінкою можливостей підприємства, помилками у прогнозуванні зовнішнього середовища тощо. Було розглянуто основні складові економічної безпеки суб'єктів господарювання. Систематизовано різні визначення економічної безпеки організації, що базуються на різних підходах. Уточнено та сформульовано поняття «економічна безпека».

Посилання

Берлач А. І. Безпека бізнесу: Навч. посіб. К.: Університет «Україна», 2007. 280 с.

Донець Л. І., Ващенко Н. В. Економічна безпека підприємства: Навч. пос. К.: Центр учбової літератури, 2008. 240 с.

Иванов А., Шлыков В. Экономическая безопасность предприятия. М., 2005. 265с.

Іванюта Т. М., Заїчковський А. О. Економічна безпека підприємства. К.: Центр учбової літератури, 2009. 256 с.

Камлик М.І. Економічна безпека підприємницької діяльності. Економіко-правовий аспект: Навч. посібник. К.: Атака, 2005. 432с.

Кирич Н.Б.Економічна та майнова безпека підприємства і підприємництва. Антирейдерство. Монографія. Тернопіль: Терно–граф, 2008. 424 с.

Полянська А.С., Трощенкова Т.А. Cучасні технології управління економічною безпекою підприємства. Вісник економіки транспорту і промисловості. № 29. 2010. С.164-168.

Пономаренко А.І. Система економічної безпеки фірми. Шлях України до економічної безпеки : матер. наук.-практ. конф. (м. Харків, 14 квітня 2006 р.). Харків, 2006. 302 с.

Франчук В.І. Теоретична модель системи забезпечення економічної безпеки акціонерних підприємств. Науковий вісник НЛТУ України. 2010. Вип. 20 (8). С. 155-162. URL: http://www.nbuv.gov.ua/portal/chem_biol/nvnltu/20_8/155_Franczuk_20_8.pdf

Downloads

Номер

Розділ

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО І ПРОЦЕС